Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ένα δύσκολο αντίο

Καλησπέρα σε όλους!
     Καιρό έχουμε να τα πούμε..Ελπίζω να στε όλοι καλά,και παρ ολες τις δυσκολιες των καιρών μας να βαστάτε ολοι...σίγουρο ο καθένας μόνο και μόνο απ την ρουτίνα έχει τα δικά του..Σκέφτηκα διάφορα πράγματα για να σας γράψω αυτές τις μέρες..αλλά δεν κατέληξα σχεδον πουθενά...έτσι επειδη ακόμα τα υπόλοιπα είναι υπο-"επεξεργασία" είπα να σας πω μια καλησπέρα με κάτι που διάβασα...Ευτυχώς αυτή την φορά δεν βγήκαμε τοσο 3οκοσμικοί εδώ ώστε να μην μπορω να το βρω πουθενα!χιχιχ!Ναι έχει τύχει και αυτό!Την τελευταία φορά που είχα παραγγείλει ένα βιβλιο είχε κάνει να έρθει 3βδομάδες το λιγότερο!χα!
  
   Συνήθως τα βιβλία μου με τραβάνε να διαβάσω είναι λιγάκι περιέργα....ίσως με την έννοια οτι τον καθένα μας κάτι διαφορτικό τον τραβάει για να ταξιδέψει συντροφία του...αλλά το συγκεκριμένο είναι νομίζω κατι σχετικά διαχρονικό και όλους τους απασχολει κατα καιρούς....Ακόμα νομίζω πως κάποιες σύνθετες έννοιες αν τις εξηγήσεις με απλά λόγια το αντιλαμβάνεσαι πιο καλά πιο σωστά και πιο όριμα ίσως...χωρίς πανικούς και τράβαλα!
     Δεν ξέρω να πω αν έχει όντος αποτελεσμα ίσως να έχει ίσως και να μην έχει...το μόνο που μπορώ να πω σίγουρα είναι πως αποκοιμήθηκα γλυκά χτες...ίσως να ταν και τυχαιο!
       Για να πάμε λοιπόν στο διαταύτα που λένε......................................


Όλοι μας φοβόμαστε την απώλεια, που η πιο οδυνηρή μορφή της είναι ο θάνατος αγαπημένου προσώπου. Υπάρχουν, όμως, και πολλές άλλες, μικρές ή μεγάλες απώλειες που σημαδεύουν καθημερινά τη ζωή μας και τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπισή τους.

Ακριβώς αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι Εκδόσεις Εν πλω κυκλοφορώντας στις αρχές Δεκεμβρίου το βιβλίο της Βούλας Νικολαίδου «Ένα δύσκολο αντίο». Η έκδοση συνοδεύεται με cd με ορχηστρική μουσική του Χρήστου Γιαννούλη και αφήγηση της δημοφιλούς ηθοποιού Κατερίνας Λέχου. Η εικονογράφηση είναι της Σοφίας Παπαθανάση.

Η μικρή Κωνσταντίνα μαθαίνει πως η δασκάλα της φεύγει από το σχολείο της με μετάθεση για την Αθήνα. Νοιώθει μεγάλο θυμό γιατί παράλληλα κι ένα άλλο δύσκολο αντίο την περιμένει γυρίζοντας στο σπίτι... Αισθάνεται πως κανείς δεν την καταλαβαίνει και δεν μπορεί με κανέναν να μοιραστεί αυτά που νοιώθει.

Τελικά αποφασίζει να μιλήσει στη δασκάλα της. Μετά από μια δύσκολη συζήτηση, μοιράζεται το πως νιώθει, καταλαβαίνει γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι και καταφέρνει επιτέλους να πει “αντίο” σε όλα τα “αγαπημένα” που φεύγουν, περιμένοντας με χαρά και όχι πια με φόβο, ό,τι καινούργιο έρχεται...

Η ενασχόληση με την τέχνη αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο εκτόνωσης των αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού. Μπορεί να το βοηθήσει ουσιαστικά να προσεγγίσει το θέμα της απώλειας και άλλα επίπονα θέματα και να του ενισχύσει την πίστη και την αγάπη για τη ζωή.

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Ένα δύσκολο αντίο” και η θαυμάσια μουσική που το συνοδεύει διαπραγματεύονται με ευαισθησία και τρυφερότητα το θέμα της απώλειας στη ζωή ενός παιδιού και μπορούν ν' αποτελέσουν μια ομαλή εισαγωγή των παιδιών μας στο αναπόφευκτο αυτό κομμάτι της ζωής μας.

Με τα έσοδα από την πώληση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου οι εκδότες και όλοι οι συντελεστές συμμετέχουμε από κοινού στην υλοποίηση ενός προγράμματος της ActionAid για την κατασκευή σχολείου στο χωριό Απονταμπόγκο της Γκάνας, μία χώρα όπου ο αναλφαβητισμός αγγίζει τα ¾ του πληθυσμού. 
Χμμ και επειδή ως γνήσια ελληνόπουλα...........
       
  καληνύχτες και όνειρα γλυκουλένια σε όλους!

5 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ φωτεινό Αστεράκι για την φιλία σου και την φιλοξενία σου.Πάρα πολύ καλή δουλειά το βιβλίο! Αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να συμπληρώσω και να πω:Nα μην ξεχνάμε και να θυμόμαστε πάντα,η ζωή έχει πολλές χαρές, είναι κρίμα να βλέπουμε μόνο τα άσχημα, είναι κρίμα να χάνουμε το σήμερα γιατι μένουνε ίσως κολημένοι στο χτες ή γιατι αγωνιούμε για το αύριο.
    Σε ευχαριστώ..θα τα λέμε..Και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου.Πρώτη φορά σου γράφω.Το βιβλίο που παρουσίασες έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι το θέμα που θίγει δύσκολα αποφασίζει κάποιος να το διαπραγματευτεί και ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.Ως εκ τούτου κρίνω πολύ σημαντική την προσπάθεια που έκανε η συγγραφέας. Χαίρομαι που έκανες γνωστό και σε μας τούτο το βιβλίο.Ελπίζω κάποια στιγμή να το πιάσω στα χέρια μου.Να'σαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Καλησπέρα Δημήτρη και καλώς ήρθες στην παρεούλα εδω..να σαι καλα!Δεν νομίζω οτι τις ξεχνάμε..πάντα υπάρχουν μέσα μας καταβάθος και αν τις αναζητήσουμε θα γεμίσουμε και πάλι με την μελένια γλύκα τους..απλα οταν τα πράγμα ζορίζουν ή κάτι σου λείπει πολύ βιώνεις κάποιες καταστάσεις πιο έντονες!
    Ναι αμέ πολύ θα θελα να τα λεμε!

    @Γεια σου και σενα Φίλε Γιάννη και καλώς ηρθες και συ στην παρεούλα εδω!..Ναι ακριβώς έτσι,ειναι αρκετά δύσκολο να βοηθήσεις και να μιλήσεις σε κάποιον για αυτό το θέμα και πόσο μάλλον με απλά λόγια να το εξηγήσεις σε ενα παιδί!Εκτός αυτού πιστεύω πως για να πεις δύσκολα πράγματα δεν χρειάζονται περίπλοκες λέξεις..αλλά απλές και πλήρως κατανοειτες!Δεν υπάρχουν βιβλία για μεγάλους και για μικρούς..απλά και βιβλία και..........απλά υπαρκτά!
    Κοίτα αν εξερέσεις λιγάκι την τιμή που ίσως τσιμπάει λιγάκι ειδικά τωρα στις μέρες μας..αλλά νομίζω πως αν σκεφτείς όλη αυτή την δουλεια που έχει γίνει για να έρθει στα χέρια σου όπως ειναι τώρα(εικονογράφιση,cd,acition aid κ.α.)σίγουρα θα το εκτιμησεις πιο πολύ.Και συ να σαι πάντα καλά!

    Σας ευχαριστω και τους δυο που περάσατε απ το "σπιτικό" μου! χιχιχι!

    Καληνυχτα και όνειρα γλυκά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή